2014

Laktofermentacja nasion i orzechów czyli wegańskie jogurty, pesta i sery

Organizator: Miejska Kuchnia Roślinna

Miejsce: Łódź  „Jaffa – hummus & the other stories” ul. Piotrkowska 67

Data: 26.11.2014

opis warsztatu

 

Darmowy wykład na temat zdrowego żywienia

Organizator: W te pędy

Miejsce: Łódź  „Owocni” ul. Piotrkowska 116

Data: 22.10.2014

 

NATURA FOOD i beECO 2014

Organizator: MTŁ

Miejsce: Łódź Politechniki 4

Data: 03 – 05.10.2014

 

Targi, targi i po targach … Pomimo pewnych rozczarowań i tak jestem zadowolona 🙂 Poszłam już na otwarcie w pierwszym dniu – wejście sprawne, ale wystawcy nie wszyscy do końca przygotowani, niektórzy dopiero rozkładali towar na stoiskach, kawy też nie było gdzie na początku wypić. Zdziwił mnie zdecydowanie, moim zdaniem, mniejszy rozmach niż w poprzednich latach (symboliczna wręcz strefa kawowa i brak stoisk w części prowadzącej do restauracji). Tak naprawdę poza halową restauracją nie bardzo było gdzie zjeść, a tym bardziej coś ekologicznego czy naturalnego, nie wspominając o tym, aby przysiąść gdzieś w spokoju na chwilę relaksu … Na szczęście nasz łódzki Ekotarg ratował trochę tę sytuację, bo można było falafelka, wegetariańskiego kotlecika, tudzież sok nabyć i ciut się posilić. W sobotę sytuacja była podobna, jednak większa liczba  zwiedzających, zmniejszała przyjemność przebywania na targach, utrudniała dostęp do stoisk czy możliwość odbycia rozmów z wystawcami, a w godzinach popołudniowych widać było już znużenie na twarzach najemców boksów, tudzież obłędny wzrok, niektórzy też zwijali swoje ekspozycje, zbierając się do domu i słusznie czynili /tak sobie myślę/. Byłam któregoś roku w niedzielę i powiem szczerze, że niestety ten ostatni dzień targowy wygląda trochę jak „na przeczekanie” czy „dotrwanie”, odstanie swego  do 16.00, żeby wreszcie wyjść z hali i odpocząć. Jeszcze na stoiskach, gdzie jest rotacja osobowa, można wychwycić cień entuzjazmu u prezentujących się, większość osób jest jednak zmęczona po prostu ilością bodźców typu zapachy, smaki, kolory i dźwięki … Ale wystarczy może tej krytyki, teraz coś dobrego 🙂 Bardzo miła była ogólnie piątkowa wizyta. Wystawcy z dumą i uśmiechem prezentowali swoje towary, zachęcali do degustacji i proponowali atrakcyjne ceny zakupu. W stosunku do ubiegłego roku pojawiły się pewne nowości, ale nie było ich dużo. Za to można było spotkać wiele marek o ugruntowanej już pozycji na polskim rynku produktów ekologicznych i naturalnych. Cieszył bardzo fakt prezentacji Ekotargu, dodający lokalności i będący potencjalną szansą dla zyskania popularności tutejszych wytwórców, którzy również na swój sposób walczą o atrakcyjny wizerunek miasta. Ja wróciłam ze sporymi zakupami. Udało mi się również dokonać kilku ciekawych dla mnie odkryć towarowych oraz odbyć kilka rozmów, które być może odbiją się echem na dalszym funkcjonowaniu Spiżarni Sikorek – myślę, że wniosą one świeży powiew do naszego rozwoju, być może zaowocują jakąś współpracą. Pozwolicie, że miniony weekend podsumuję gestem podziękowania w stronę kilku osób – dziękuję:  Ani za przemiłe towarzyszenie w piątkowej wizycie; Magdzie z Owocnych za rozmowy targowe; Zielonemu Koszykowi za to że można było u Niej zjeść coś świeżego (kotleciki były mniam 🙂 ); Panu z Ol’vity za entuzjastyczne opowiadanie o mąkach bezglutenowych i siemieniu oraz o właściwościach zimnotłoczonych olejów do różnych rodzajów cery (tu akuratPani 🙂 ); firmie Purana za dobrą ofertę książkową oraz jej znajomość i inspirowanie klientów do poszukiwań (aż żal, że nie było łodzkiej Galaktyki ze swoją ofertą publikacji o żywieniu i zdrowiu); Floralstudio za zaprezentowane pomysły dyniowo-jesienne np. na zbliżający się Dzień Nauczyciela (nie lubię sztampowych wiązanek …); … pewnie nie wszystkich wymieniłam, ale jeśli o kimś zapomniałam, to raczej z nadmiaru wrażeń niż złej woli 🙂

relacja

 

SPOTKANIE URODZINOWE

Organizator: Spiżarnia Sikorek

Miejsce: Łódź „Warzywniak Vegan Bistro” ul. Piotrkowska 89

Data: 27.09.2014

 

 

Urodzinowy grill z Owocnymi

Organizator: Owocni

Miejsce: „Owocni” Łódź ul. Piotrkowska 116

Data: 20.09.2014

Spotkanie chorych na Hashimoto. Dieta bezglutenowa w praktyce.

Organizator: Polskie Stowarzyszenie Chorych na Hashimoto przy wsparciu Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz Spółdzielni Varia

Miejsce: „3 Piętra” Łódź ul. 28 Pułku Strzelców Kaniowskich 71/74

Data: 20.09.2014

Hashimoto – przewlekłe zapalenie tarczycy, choroba ogólnoustrojowa – leczenie przyczynowe. Dieta w chorobie Hashimoto.

Organizator: Fundacja „Jak Motyl”

Miejsce: Politechnika Łódzka – Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności. Łódź ul. Wólczańska 171/173

Data: 02.08.0214

Zagadnienia spotkania:

Warsztaty w Łodzi za nami. Temat warsztatów: „Hashimoto-przewlekłe zapalenie tarczycy, choroba ogólnoustrojowa – leczenie przyczynowe.”

Spotkanie w konwencji warsztatów odbyło się 2 sierpnia 2014 (sobota), w godzinach 10.00 -14.00. na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności – Politechnika Łódzka ul. Wólczańska 171/173 (drugie wejście jest od ul. Stefanowskiego 4 /10 z dostępem do parkingu).

Spotkanie prowadziły:

– lek. med. Anna Stobierska (lekarz internista z dużym doświadczeniem i wiedzą o chorobach autoimmunologicznych – Wrocław)
– dr n. przyrodniczych Anna Romaniuk (immunolog, mikrobiolog, psychodietetyk – Warszawa)
.

Wsparcie w dyskusji:
– lek. med. Jadwiga Mandziewska (lekarz rodzinny z dużym doświadczeniem i z dużą wiedzą o Hashimoto – Warszawa).

Koszt uczestnictwa w warsztatach: 50.00 zł.


Prezentacja „Fundacja – warsztaty”  zobacz tutaj

Prezentacja lek. med. Anny Stobierskiej:  zobacz tutaj

Prezentacja lek.med. Anny Stobierskiej „Jod – zapomniany pierwiastek”  zobacz tutaj

Prezentacja dr n. przyrodniczych Anny Romaniuk:  zobacz tutaj

PLAN WYSTĄPIEŃ

Choroby autoimmunologiczne plagą XXI wieku

Choroba Hashimoto – choroba ogólnoustrojowa

Zapalenie tarczycy typu Hashimoto  jako jedna z przyczyn niedoczynności tarczycy

Fizjologia tarczycy

Rola i znaczenie jodu

Objawy choroby Hashimoto:

  • Wczesne objawy: na co zwracać uwagę
  • Objawy niedoczynności tarczycy
  • Choroby współtowarzyszące ( insulinooporność i inne)

Możliwości diagnostyczne:

  • Diagnoza na podstawie wywiadu
  • Badania laboratoryjne
  • Usg tarczycy jako wczesny wskaźnik rozwijającej się choroby

Metody leczenia choroby Hashimoto:

  • Suplementacja hormonalna
  • Leczenie przyczynowe

Przyczyny powstawania  chorób autoimmunizacyjnych tarczycy:

  • Rola układu odpornościowego
  • Dysbiozy jelitowe
  • Stres  – badanie poziomu hormonów stresu
  • Zaburzenia detoksykacji organizmu ( wątroba, nerki, płuca, skóra)

Zasady diety przeciwzapalnej opartej na  współczynniku IF ( inflamation factor):

  • Definicja współczynnika IF
  • Wartości IF dla popularnej diety polskiej
  • Przykłady zmian dietetycznych zachowując upodobania pacjenta

Specyfika diety w chorobie Hashimoto:

  • Rola białka w diecie tarczycowej
  • Rola jodu
  • Skala ANDI – wartości odżywcze
  • Ocena analizy składu ciała przy pomocy bioimpedancji
  • Dieta spersonalizowana – nadwaga versus niedowaga

Testy pomagające  ustalenie  diety spersonalizowanej:

  • Nietolerancja pokarmowa –ustalanie diety eliminacyjno-rotacyjnej
  • Analiza włosów – określenie typu metabolicznego i innych wskazań do ustalania diety
  • Testy genetyczne

Porównanie testów genetycznych  dostępnych na rynku  polskim

  • The  body key  – polimorfizm genów otyłości  SNP – wskazówki do ograniczania tłuszczy i/lub węglowodanów, typu aktywności fizycznej i tendencji zdrowotnych ( rak jelita grubego, zespół metaboliczny, rak piersi, bóle mięśniowo stawowe itp.)
  • Genodiet Completo – określenie typu metabolizmu węglowodanów, tłuszczów, witamin i mikroelementów; procesów detoksykacji oraz nietolerancji i nadwrażliwość na poszczególne składniki odżywcze

Choroba Hashimoto jest najczęstszą przyczyną zapalenia tarczycy i jedną z najczęstszych przyczyn wola, czyli powiększenia gruczołu tarczowego.

25% chorych na niedoczynność tarczycy ma szansę na wyzdrowienie dzięki odpowiedniej diecie i zmianie stylu życia. 90% przypadków niedoczynności tarczycy jest spowodowana chorobą autoimmunologiczną nazywaną Hashimoto.

W ostatnich latach obserwuje się stale zwiększającą się zapadalność na choroby autoimmunologiczne. Jest to duża grupa chorób, których wspólną przyczynę stanowi produkowanie przez organizm przeciwciał niszczących komórki własnego organizmu. W normalnych warunkach przeciwciała służą do walki z atakującymi wrogami zewnętrznymi takimi jak bakterie, grzyby, wirusy, toksyny, czyli ogólnie ujmując z obcymi białkami.

Co powoduje, że to co powinno stanowić mechanizm obronny staje się mechanizmem powstawania choroby, dotychczas nie jest do końca jasne i nadal jest przedmiotem wielu badań, które prowadzą immunolodzy. Za głównych winowajców uważano dotychczas bakterie i wirusy, najprostszym przykładem są tu gorączka reumatyczna czy ostre kłębkowe zapalenie nerek występujące po infekcjach paciorkowcowych. W większości chorób autoimmunologicznych nie udało się znaleźć tak prostej przyczyny. Dziś coraz częściej, jako jedną z istotnych przyczyn, podejrzewane jest nieprawidłowo funkcjonujące jelito. Przewód pokarmowy stanowi bardzo ważną barierę pomiędzy światem zewnętrznym a naszym organizmem. Z tego powodu znajduje się w nim największa ilość komórek układu odpornościowego skupionych w kępkach Peyera. To właśnie tam nasz układ odpornościowy uczy się odróżniać własne białka od obcych. Główną rolę w tym procesie odgrywają bakterie flory jelitowej. Tak, więc nieprawidłowa praca jelita zaburza naszą odporność.  Różne toksyny, antybiotyki, jak również niektóre pokarmy uszkadzają połączenia pomiędzy komórkami jelita jak również enzymy trawiące i powodują przenikanie białek przez barierę jaką jest śluzówka jelita. Prawidłowo przez barierę tą powinny przechodzić jedynie białka strawione pod postacią aminokwasów, co nie pobudza mechanizmów immunologicznych.

Najczęstszą chorobą autoimmunologiczną jest obecnie choroba Hashimoto. W chorobie tej niszczone są przez przeciwciała komórki tarczycy. Początkowo dochodzi do procesu zapalnego, który w konsekwencji prowadzi do niedoczynności tarczycy. Zanim tarczyca zostanie zniszczona może długi czas pracować prawidłowo, może nawet występować nadczynność tarczycy. Pierwsze objawy takie jak uczucie zmęczenia, obniżony nastrój czy pogorszenie tolerancji temperatury pozostają długo niezauważone, ponieważ narastają powoli. Często też zrzucamy je na stres, przepracowanie lub wiosenne przemęczenie. Czasami pierwsze objawy mogą też wystąpić nagle jak np. po porodzie, przebytej infekcji czy w okresach gwałtownych zmian hormonalnych. Dlatego to zapalenie tarczycy może pozostawać długo niezdiagnozowane. Problem nasila niewystarczająca wiedza na temat choroby Hashimoto wśród lekarzy jak również brak wystarczających narzędzi. Jedyne badanie, które zlecić może lekarz pierwszego kontaktu – TSH, może przez całe lata mieścić się w zakresie referencyjnym, a choroba trwa w najlepsze.

Warsztaty „Pieczemy chleb bezglutenowy”

Organizator:  „Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej” oraz „Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu”

Miejsce: Łódź ul. Piotrkowska 278 Pracownia Technologii Żywienia

Data: 21.06.2014

relacja

Kiermasz Kreatywnych

Organizator: Łódź kreuje, DOM i OFF Piotrkowska

Miejsce: Łódź OFF Piotrkowska

Data: 15.06.2014

relacja

Tajemniczy Ogród

Organizator: Ośrodek Działań Ekologicznych „Źródła” i Fundacja Bios Amigos

Miejsce: Łódź, Zakątek Starego Polesia ul. Ogrodowa

Data: 14.06.2014

Spiżarnia Sikorek na „Jaglankowym szaleństwie”

Organizator: „W te pędy”

Miejsce: Łódź „W te pędy” ul. Traugutta 14

Data: 29.03.2014

relacja

Warsztaty Miejskiej Kuchni Roślinnej

Organizator: Miejska Kuchnia Roślinna

Miejsce: Fab Lab Łódź ul. Piłsudskiego 135

Data: 23.02.2014

relacja

Warsztat Spiżarni Sikorek „Kanapka nasza powszednia czyli: chleb, do chleba, a może bez chleba?”

Organizator: Spiżarnia Sikorek i Owocni

Miejsce: Pijalnia świeżo wyciskanych soków „Owocni” Łódź ul. Piotrkowska 116

Data: 16.02.2014 godz. 15.00

relacja

Łódź Street Food Festival

Organizator: Piotrkowska 217

Miejsce: 217 Skatepark

Data: 19.01.2014

relacja

Warsztat gotowania z łódzkimi harcerkami

Organizator: ZHP Hufiec Łódź – Polesie

Miejsce: budynek chorągwi łódzkiej ZHP

Data: 18.01.2014

relacja  i   dodatek od harcerek

podziękowanie

Oczyszczanie organizmu

Organizator:  Zbożowa

Miejsce:  Zbożowa Łódź ul. Roosvelta 7

Data:  08.01.2014