– czyli pomoc w przygotowawczych dylematach 🙂
Roślinny zamiennik jajka kurzego
w cieście jako łącznik składników:
18 g /1 łyżka/ zmielonego siemienia lnianego lub nasion chia + 45 ml /3 łyżki / ciepłej wody
60 g /1/4 szklanki/ musu owocowego lub warzywnego np jabłkowego, bananowego, z dyni
60 g /1/4 szklanki/ zmiksowanego na gładko tofu
60 g jogurtu roślinnego
16 g /1 łyżka/ dowolnej skrobi + 30 ml /2 łyżki/ ciepłej wody
30 g masła orzechowego
w kotletach:
mąka z ciecierzycy
kasza manna (najlepiej orkiszowa)
razowa bułka tarta
zaparzone płatki zbożowe (zalewamy wrzątkiem do zakrycia)
1 łyżka mąki sojowej lub kukurydzianej + 1 – 2 łyżki wody = 1 jajko kurze
schłodzenie masy w lodówce po wyrobieniu samoczynnie ją zagęszcza
w panierce:
mąka z ciecerzycy lub kukurydziana + gorąca woda + sól = ciasto do obtaczania
Metoda „do suchego patyczka”
Weź drewnianą wykałaczkę lub jeszcze lepiej patyczek do szaszłyków i wsuń go delikatnie do ciasta w najgrubszym miejscu pod koniec pieczenia. Jeżeli po wyjęciu będzie suchy, znaczy to że Twój wypiek już jest gotowy. W przypadku patyczka mokrego lub oklejonego surowym ciastem, należy dokonać ponownej kontroli stanu ciasta czy chleba za jakieś 5 minut. Czynność powtarzamy do osiągnięcia oczekiwanego rezultatu, za każdym razem obmywając patyk i wycierając go do sucha.
Używanie stempli do ciastek
Szykujemy miseczkę troszkę większą od średnicy stempla, wsypujemy do niej zmielony nierafinowany cukier (puder) lub mąkę. Masę na ciastko podsypujemy też cukrem bądź mąką. Czysty stempel zanurzamy w miseczce i opukujemy – nadmiar cukru ma odpaść, ale cały wzór ma być pokryty. Zapobiega to przyklejaniu się stempla do masy. Czynność powtarzamy przed odciśnięciem każdego wzoru, wyjmujemy ewentualnie kawałki ciasta, które mogą się czasem wkraść w elementy stempla. Po wytłoczeniu (dociskamy mniej więcej do połowy rozpłaszczonej czy rozwałkowanej masy) odcinamy nadmiar ciasta wokół stempla, a nastepnie unosimy ciastko do góry i delikatnie odrywamy je powoli z każdej strony.