Zaradnik kuchenny

 – czyli pomoc w przygotowawczych dylematach 🙂

Roślinny zamiennik jajka kurzego

w cieście jako łącznik składników:

18 g /1 łyżka/ zmielonego siemienia lnianego lub nasion chia + 45 ml /3 łyżki / ciepłej wody

60 g  /1/4 szklanki/ musu owocowego lub warzywnego np jabłkowego, bananowego, z dyni

60 g  /1/4 szklanki/ zmiksowanego na gładko tofu

60 g jogurtu roślinnego

16 g /1 łyżka/ dowolnej skrobi + 30 ml /2 łyżki/ ciepłej wody

30 g masła orzechowego

w kotletach:

mąka z ciecierzycy

kasza manna (najlepiej orkiszowa)

razowa bułka tarta

zaparzone płatki zbożowe (zalewamy wrzątkiem do zakrycia)

1 łyżka mąki sojowej lub kukurydzianej + 1 – 2 łyżki wody = 1 jajko kurze

schłodzenie masy w lodówce po wyrobieniu samoczynnie ją zagęszcza

w panierce:

mąka z ciecerzycy lub kukurydziana + gorąca woda + sól = ciasto do obtaczania

Metoda „do suchego patyczka”

Weź drewnianą wykałaczkę lub jeszcze lepiej patyczek do szaszłyków i wsuń go delikatnie do ciasta w najgrubszym miejscu pod koniec pieczenia. Jeżeli po wyjęciu będzie suchy, znaczy to że Twój wypiek już jest gotowy. W przypadku patyczka mokrego lub oklejonego surowym ciastem, należy dokonać ponownej kontroli stanu ciasta czy chleba za jakieś 5 minut. Czynność powtarzamy do osiągnięcia oczekiwanego rezultatu, za każdym razem obmywając patyk i wycierając go do sucha.

Używanie stempli do ciastek

zdjęcie - używanie stempla do ciastek

Szykujemy miseczkę troszkę większą od średnicy stempla, wsypujemy do niej zmielony nierafinowany cukier (puder) lub mąkę. Masę na ciastko podsypujemy też cukrem bądź mąką. Czysty stempel zanurzamy w miseczce i opukujemy – nadmiar cukru ma odpaść, ale cały wzór ma być pokryty. Zapobiega to przyklejaniu się stempla do masy. Czynność powtarzamy przed odciśnięciem każdego wzoru, wyjmujemy ewentualnie kawałki ciasta, które mogą się czasem wkraść w elementy stempla. Po wytłoczeniu (dociskamy mniej więcej do połowy rozpłaszczonej czy rozwałkowanej masy) odcinamy nadmiar ciasta wokół stempla, a nastepnie unosimy ciastko do góry i delikatnie odrywamy je powoli z każdej strony.

zdjęcie - ciastka po odciśnięciu wzoru tuż przed pieczeniem