Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe

 

Jemy w Łodzi Food Fest

CO  II edycja największego łódzkiego festiwalu kulinarnego, odbywającego się w restauracjach i kawiarniach. Tematyczne trasy kulinarne (Street Food, Roślinna kuchnia Bliskiego Wschodu, Elegancja Francja, Azjatyckie zupy, Pierogi świata, Dekadenckie desery); dania festiwalowe; menu degustacyjne; warsztaty, pokazy, spotkania i degustacje

GDZIE  Łódź

KIEDY  10 – 23.09.2018

Wege Festiwal

CO Targi dań wegańskich i wegetariańskich

GDZIE  Łódź ul. Piotrkowska 217

KIEDY  15 – 16.09.2018

Festiwal Roślinożercy

CO II edycja organizowana w ramach skierniewickiego Święta Kwiatów Owoców i Warzyw. Jarmark, pokazy i degustacje, warsztaty kulinarne.

GDZIE  Skierniewice, przy ul. Reymonta (obok dawnego Hotelu Polonia) 

KIEDY  15 -16.09.2018

I Konferencja

Żywienie Niemowląt i Małych Dzieci w Praktyce

CO  Wykłady eksperckie,  prezentacja prac własnych uczestników konferencji i panel dyskusyjny

GDZIE  Łódź Widzew, XXXII LO ul. P. Czajkowskiego 14

KIEDY  22.09.2018

Koszt udziału: 239 zł (studenci i doktoranci), 259 zł pozostali uczestnicy.

 

Naturalne kadzidła roślinne

CO  Warsztaty tworzenia naturalnych, roślinnych kadzideł. Poprowadzi Beata Seliga:

GDZIE  Skierniewice ul. Sienkiewicza 12

KIEDY  29.09.2018 godz. 15.00 – 18.00

Koszt 90 zł.  Zapisy pod tel: 604 227 094.

 

Rewolucja Zdrowia

CO  Konferencja internetowa

GDZIE  Internet, on-line

KIEDY  03 – 07.10.2018 godz. 19.00

 

Natura Food

CO  Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD.  XI edycja.

GDZIE  Łódź, Hala Expo, al. Politechniki 4

KIEDY  12 – 14.10.2018

 

Narodowy Kongres Naturoterapii 

CO  Narodowy Kongres Naturoterapii – Detoksykacja wielonarządowa. Wykłady.

GDZIE  Warszawa,  Sangate Hotel Airport, ul. Komitetu Obrony Robotników 32.

KIEDY  18.11.2018 godz. 9.00 – 19.00

Koszt: 299,00 zł.

 

Projekt “Łódź od kuchni”

Projekt „Łódź od kuchni” jest skierowany przede wszystkim do dzieci i młodzieży oraz do wszystkich mieszkańców Łodzi zainteresowanych poznawaniem historii naszego miasta. Wspólnie z uczestnikami działania będziemy poznawać kulinarne tradycje Łodzi skupione wokół robotniczego stołu. Na projekt złożą się następujące działania: projekcje filmów dokumentalnych o życiu robotników na Ziemi Obiecanej; wycieczki z przewodnikami z elementami gry terenowej w poszukiwaniu śladów dawnych placów targowych; warsztaty historyczne przedstawiające łódzki tygiel kultur i wyznań w kontekście tradycji kulinarnych oraz tradycji związanych ze spożywaniem posiłków; zajęcia z gotowania; wystawa fotograficzna (uzupełniona albumem) z prezentacją zdjęć z działań uczestników projektu.

Jednym z głównych założeń projektu „Łódź od kuchni” jest przybliżenie świata, którego już nie ma, a który był przecież tak bardzo obecny. Tętniący życiem świat wielonarodowościowej i wielokulturowej Łodzi, z jej pozytywami i negatywami to temat, który wręcz zmusza do refleksji. Stanowi przecież o tożsamości i przynależności mieszkańców miasta. W projekcie chcemy połączyć historię dużą z historią małą (rodzinną i lokalną) oraz wspólnie z uczestnikami odkrywać dzieje Łodzi. Dziedzictwo Łodzi czterech kultur to nie tylko okazałe, fabryczne budynki i piękna architektura miejskich kamienic czy rezydencji lodzermenschów, ale także coś, z czym stykamy się na co dzień – łódzka kuchnia. Koncepcja projektu zakłada, że wielonarodowościową i wielokulturową społeczność przemysłowego miasta – ludzi Ziemi Obiecanej, poznawać będziemy „od kuchni”, poprzez kulinaria. W ten niekonwencjonalny sposób chcemy uczestnikom projektu pozwolić bliżej poznać miasto i jego historię doby industrializmu, ukazaną na tle fenomenu rozwoju przemysłowego i demograficznego. W naszym projekcie pragniemy także położyć nacisk na przypomnienie łodzianom, a niektórym wręcz pokazanie w jaki sposób łódzka kuchnia jak w soczewce skupia w sobie wielonarodowe współistnienie polskiej, żydowskiej, niemieckiej i rosyjskiej tkanki społecznej. W naszym projekcie chcemy przede wszystkim skupić się na tradycji stołu robotniczego, o którym wciąż mało wiadomo (w przeciwieństwie do kuchni chłopskiej, czy wielkopańskiej). Kuchnia łódzkich robotników nawet przez najstarszych mieszkańców kojarzona jest obecnie jedynie z kilkoma popularnymi potrawami. Młodym niewiele to mówi, gdyż skromna kuchnia robotniczej Łodzi w wielu domach została już zapomniana. Nasze zadanie jest wieloaspektowym przedsięwzięciem. Chcemy, aby czerpanie z bogactwa kulturowego dziedzictwa Łodzi oraz wzbudzanie emocji i przeżyć wywołanych przez pamięć wydarzeń, ludzi, miejsca i rzeczy przekładały się na pozytywne konotacje, które pomogą określić przede wszystkich dzieciom i młodzieży przynależność do miejsca, dzielnicy i miasta, a w oparciu o przywołane w projekcie narracje – tożsamość Łodzi i własną.

Projekt „Łódź od kuchni” realizowany jest przez Widzewskie Domy Kultury przy wsparciu Narodowego Centrum Kultury w ramach programu „Kultura – Interwencje 2018” i potrwa do 20 listopada 2018 roku.

Uczestnicy Projektu:
– Szkoła Podstawowa nr 11 im. Marii Kownackiej,
– Szkoła Podstawowa nr 37 im. Janusza Kusocińskiego,
– Szkoła Podstawowa nr 110 im. Partyzantów Ziemi Łódzkiej,
– Szkoła Podstawowa nr 139 im. Wojska Polskiego,
– Gimnazjum nr 35 przy Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 8 im. Stanisława Staszica w Łodzi.

Instytucje dotacyjne: Narodowe Centrum Kultury / Urząd Miasta Łodzi

Partnerzy: Muzeum Miasta Łodzi / Restauracja Kieszeń Smakosza

 

Patronat medialny:

Radio Łódź / TuŁódź.com / Plaster Łódzki / Spiżarnia Sikorek

 

Ziołowe czwartki

CO  Zajęcia zielarskie w ramach Akademii Różnorodności Ogrodu Botanicznego w Łodzi

GDZIE  Łódź, na terenie Ogrodu Botanicznego (w przypadku niepogody zajęcia odbywać się będą w sali dydaktycznej Ogrodu)

KIEDY  w czwartki w dwóch turach: o godz. 14.00 i 17.00 (grupy do 30 osób). Zapisy na warsztaty prowadzone będą w każdym tygodniu od poniedziałku do czwartku pod nr tel. 42 688 44 20. 

Harmonogram spotkań:

20 września          Rośliny lecznicze zbierane jesienią  Wycieczka po Ogrodzie

27 września          Co na kaszel i katar – rośliny w leczeniu chorób układu oddechowego

4 października     Dzika spiżarnia – lecznicza moc przetworów z roślin rosnących w naturze

11 października    Zimowe zioła?

18 października    Lecznicza moc przypraw

25 października   Razem czy osobno, czyli jak przygotowywać mieszanki ziołowe