Składniki:
1 kg tłustego, zmielonego twarogu sernikowego w wiaderku
250 g nierafinowanego cukru pudru trzcinowego
100 – 150 g masła
(przy bardzo tłustym twarogu tzn, powyżej 18%, można dać tę mniejszą ilość) *
5 – 6 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 50 g
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Uwagi !
Wszystkie skałdniki do sernika powinny mieć temperaturę pokojową
– należy kilka godzin wcześniej wyjąć je z lodówki.
* Jeśli mamy twaróg o 18 % zawartości tłuszczu używamy pół kostki masła,
przy niższej używamy ¾, a powyżej 24 % można masło pominąć.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C na programie góra/dół. Masło utrzeć w dużej misce z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Rozbić jajka, oddzielając żółtka od białek. Dodawać po masy po jednym żółtku, cały czas ucierając ją mikserem. Nastepnie nadal miksując, stopniowo dodawać porcjami twaróg. na końcu wlać ekstrakt. Wsypać mąkę i wmiksować do ciasta. Ubić białka jajek ze szczyptą soli i łyżką zmielonego cukru na sztywną pianę. Dodać ją do masy i delikatnie połączyć z resztą za pomocą łyżki do uzyskania jednolitej konsystencji. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Wlać masę, wstawić do gorącego piekarnika na około 60 – 70 minut i piec do suchego patyczka. Po wyłączeniu pieca uchylić lekko drziwiczki i pozostawić w nim sernik aż do całkowitego wystygnięcia.
na podstawie przepisu z zapisków rodzinnych
Co zamiast cukru? Może być xylitol, niestety mamy też cukrzycę ;(
Tak, może być ksylitol albo erytrytol.